Dirigent

Dirigent

De vaste dirigent van Ensemble Respiro is Francis Michels (°1975). Als kind studeerde hij viool bij Dirk Lippens en Marjan Michiels aan het Stedelijk conservatorium van Brugge. Daarna studeerde hij altviool aan het Koninklijk conservatorium van Antwerpen bij Leo De Neve. Hij kreeg daar ook lessen compositie van Luc Van Hove en elektronische muziekcompositie van Joris De Laet en hij volgde er lessen directie. Andere docenten daar die een invloed op hem hadden waren Jan-Pieter Biesemans, Frank Agsteribbe, Filip Rathé en Piet Stryckers. Composities van hem werden gespeeld door verschillende Vlaamse jeugdorkesten en op het internationale festival voor elektronische muziek te Bourges (Frankrijk). Momenteel volgt hij compositielessen bij Daan Janssens aan het Conservatorium Gent. Hij is ook actief als arrangeur en als free-lance altviolist.

Francis volgde masterclasses bij Ervin Schiffer (altviool) en Lucy van Dael (barokaltviool). Sinds een paar jaar volgt hij zomerstages en cursussen in Barokmuziek in Engeland bij Judy Tarling en Peter Holman
(parley of instruments) en Theresa Caudle. Francis is ‘chair’ van ‘the baroque week’, een Engelse Charity die cursussen organiseert in Barokmuziek in Reading. Daarnaast speelt hij ook bij ‘No Schrinking
Violets‘, een Engelse barokformatie o.l.v. Philip Thorby, die zich specialiseert in vroege barokmuziek voor strijkers.

Hij stichtte het barokorkest ‘Les Amis De Loeillet de Gant‘ (Gent) en is sinds 2010 artistiek leider van Ensemble Respiro. Beide groepen richten zich tot amateurmuzikanten die zich serieus met oude muziek willen bezig houden. Hij is ook actief als componist, arrangeur, leerkracht, organisator, strijkerscoach en free-lance altviolist.

Samen met Michel Gabriels richtte hij de vzw Warm Water op die de kunsten wil laten stromen als warm water en wil verhinderen dat elke kunstenaar weer opnieuw het warm water dient uit te vinden. Onder deze vlag richtte hij ‘the Ghent Baroque Players‘ op, met deze groep organiseert hij sinds 2011 barokconcerten tijdens de Gentse Feesten. Hoogtepunten hierbij waren o.a. de continentale première van de masque ‘the death of dido’ van Dr. Pepusch en, meer recent, een gesmaakte uitvoering van de eerste Barokopera uit de nieuwe wereld, ‘La purpura de la rosa’. Binnen de vzw is hij ook artistiek leider van Caldarium musica, een kamerensemble dat muziek speelt van Mozart tot nu.

In 2018 begint hij in Melle een nieuw huis voor Cultuur, KultuurThuis ‘Henri’, waar de kunsten in een huiselijke sfeer beleefd kunnen worden.